VÄLKOMMEN!

Handlar du som Privatperson eller som Företag, Kommun eller Landsting?

Privat  Företag

Siffror

Barn utsätts för siffror överallt. I affären, på bussen, i bilen, på förskolan, i sällskapsspel, på TV’n, iPaden… Överallt stöter barn på räkning och symboler för antal. Om du som vuxen håller ögonen öppna när ni är ute kommer du snart att se siffror överallt. På kvitton, på vägskyltar, på gatupratare, på registreringsskyltar osv.

Att träna på siffror och lära sig siffrornas innebörd ska vara roligt och lustbetonat. Med lite ansträngning kan du enkelt göra inlärningen till en rolig lek. Det handlar om att se möjligheterna i vardagen. Låt barnet vara med och räkna potatisarna till middagen eller hur många som ska äta vid middagsbordet och hur många gafflar och knivar som då behövs. Varför inte utmana barnet i en sifferjakt? Be exempelvis barnet att hitta siffran sju när ni är ute och kör bil eller siffran fyra när ni promenerar längs gågatan. Att tidigt sätta fokus på antal har visat sig vara viktigt för matematikinlärningen senare i livet.

Parkoppling, dvs att lära sig likheten mellan siffran två och två apelsiner, är grundläggande färdigheter för att barnet så småningom ska kunna koppla orden i exempelvis ”räkneramsan” med sakerna som ska räknas. I många fall får barnet erfarenhet av detta redan på skötbordet och helt naturligt i vardagen. ”Nu ska vi ta på oss en tröja och en strumpa på varje fot, ett par vantar, en vante på varje hand, kom alla fem fingrarna rätt osv…”. 

Sagor som Bockarna Bruse och Guldlock och de tre björnarna är bra exempel på berättelser där barn får möta många matematiska begrepp.

Även barn som spelar klassiska sällskapsspel får mycket gratis. I sällskapsspel stöter man på riktningar och ordningsföljd, parkoppling, färg och form. En spelstund tillsammans med barnet skapar många möjligheter till kontakt och en pratstund man kanske inte hade haft annars. Forskning visar också att alla barn har glädje av att man lägger lite extra fokus på matematik redan i tidig ålder. Särskilt för de barn som inte visar intresse för räkning och siffror kan tidig stimulans göra stor skillnad senare i livet.

Hos Lek & Lär hittar du mycket inspiration och många bra leksaker som hjälper dig och ditt barn att göra lärandet om siffror och räkning både roligt, stimulerande och lustfyllt. Hos oss hittar du både spel, pussel och pysselböcker som gör siffrornas värld mycket roligare!

Handla som:
Produkter